Agnieszka Kręglicka

Kruche babeczki z bryndzą i miodem rozmarynowym


Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kruche babeczki z bryndzą i miodem rozmarynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kruche ciasto:

250 g mąki

100 g masła

1 jajko

sól

Nadzienie:

200 g bryndzy

2 żółtka

świeżo mielony pieprz

miód

gałązki rozmarynu

 

Przygotowanie:

Miód zagrzać z gałązkami rozmarynu na wolnym ogniu, nie gotować, trzymać
ciepły, by aromat rozmarynu przeniknął do miodu.

Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z kawałeczkami zimnego masła, jajkiem i szczyptą soli. Rozdrabniać palcami masło tak, by tworzyło jak najmniejsze grudki, dodać trochę zimnej wody, by ciasto się scaliło. Nie wyrabiać. Wstawić ciasto owinięte folią do lodówki. Ciastem wykleić mini-formy do tart lub kruchych babeczek, nakłuć ciasto widelcem i upiec puste w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będą lekko złote. Wymieszać bryndzę z żółtkami i pieprzem. Nałożyć nadzienie do ostudzonych kruchych babeczek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch się zetnie i zrumieni. Podawać prosto z
pieca polewając ciepłym miodem.


powrót

Podobne przepisy

Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron z sosem paprykowym
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.