Agnieszka Kręglicka

Kruche babeczki z bryndzą i miodem rozmarynowym


Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kruche babeczki z bryndzą i miodem rozmarynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kruche ciasto:

250 g mąki

100 g masła

1 jajko

sól

Nadzienie:

200 g bryndzy

2 żółtka

świeżo mielony pieprz

miód

gałązki rozmarynu

 

Przygotowanie:

Miód zagrzać z gałązkami rozmarynu na wolnym ogniu, nie gotować, trzymać
ciepły, by aromat rozmarynu przeniknął do miodu.

Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z kawałeczkami zimnego masła, jajkiem i szczyptą soli. Rozdrabniać palcami masło tak, by tworzyło jak najmniejsze grudki, dodać trochę zimnej wody, by ciasto się scaliło. Nie wyrabiać. Wstawić ciasto owinięte folią do lodówki. Ciastem wykleić mini-formy do tart lub kruchych babeczek, nakłuć ciasto widelcem i upiec puste w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będą lekko złote. Wymieszać bryndzę z żółtkami i pieprzem. Nałożyć nadzienie do ostudzonych kruchych babeczek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch się zetnie i zrumieni. Podawać prosto z
pieca polewając ciepłym miodem.


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.