Jacek Sikora

Krówki


Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

Krówki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

200 g masła

100 g cukru

2-3 krople esencji rumowej

40 ml rumu

 

Przygotowanie:

Puszki z kajmakiem gotować w wodzie przez 6 godzin. Na patelnię wrzucić cukier i czekać, aż się skarmelizuje. Dodać kajmak z puszek potrząsając patelnią. Stale mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, do momentu gdy kropla spuszczona na zimny talerzyk od razu zastygnie. Dodać do kajmaku masło pokrojone w kostkę oraz rum i esencję. Masę ucierać w mikserze, aż będzie letnia. Na papier pergaminowy nakładać masę. W papierze rolować ją tak, by utworzyła wałeczek bez dziur. Spłaszczyć go z góry i po bokach. Następnie nożem moczonym w zimniej wodzie pokroić go na kawałki wielkości krówek.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.