Sophie Dahl

Krówka z masłem orzechowym


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krówka z masłem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g masła

500 g ciemnego cukru trzcinowego

120 ml mleka

250 g masła arachidowego z kawałkami orzechów

1 laska wanilii

z usuniętymi pestkami

300 g cukru pudru

 

Kwadratowa forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm lub większa

prostokątna

jeśli krówki mają być nieco cieńsza

 

 

Przygotowanie:


Roztop masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj cukier trzcinowy i mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty bez mieszania. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj masło orzechowe. Dodaj ziarenka wanilii. Wsyp cukier puder do dużej miski, zalej masą krówkową i utrzyj na gładko. Przełóż masę do formy i odstaw, żeby ostygła przed wstawieniem formy do lodówki. Zestaloną krówkę pokrój na kwadratowe porcyjki i przechowuj w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.