Sophie Dahl

Krówka z masłem orzechowym


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krówka z masłem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g masła

500 g ciemnego cukru trzcinowego

120 ml mleka

250 g masła arachidowego z kawałkami orzechów

1 laska wanilii

z usuniętymi pestkami

300 g cukru pudru

 

Kwadratowa forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm lub większa

prostokątna

jeśli krówki mają być nieco cieńsza

 

 

Przygotowanie:


Roztop masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj cukier trzcinowy i mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty bez mieszania. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj masło orzechowe. Dodaj ziarenka wanilii. Wsyp cukier puder do dużej miski, zalej masą krówkową i utrzyj na gładko. Przełóż masę do formy i odstaw, żeby ostygła przed wstawieniem formy do lodówki. Zestaloną krówkę pokrój na kwadratowe porcyjki i przechowuj w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń noego
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Budyń z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.