Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży królik

podzielony na 6 kawałków

3 łyżki mąki wymieszanej z solą i pieprzem

25 g masła

3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

50 g wędzonego boczku

10-20 szalotek

4 posiekane ząbki czosnku

butelka czerwonego wina

2 duże gałązki rozmarynu

 

 

Przygotowanie:


Po oprószeniu królika mąką, usmaż go na oliwie, dodaj bekon, szalotki i czosnek. Smaż dalej przez 5-6 minut aż wszystkie składniki się przyrumienią. Wlej czerwone wino i dodaj świeży rozmaryn. Przykryj naczynie pokrywką lub folią przed wstawieniem go do piekarnika. Piecz przez dwie godziny, aż mięso zrobi się miękkie.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.