Królik z czarnymi oliwkami

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Królik z czarnymi oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

królik o wadze około kilograma

cebula

20 czarnych oliwek

ząbek czosnku

gałązka rozmarynu

pół kieliszka wytrawnego białego wina

łyżeczka orzeszków piniowych

4 łyżki oliwy extra vergine

łyżka wazowa wywaru mięsnego

sól i pieprz



Przygotowanie

Obraną i umytą cebulę drobno kroimy. Drylujemy oliwki, obieramy czosnek, myjemy rozmaryn i siekamy wraz z czosnkiem, orzeszki piniowe rozdrabniamy. Myjemy mięso z królika i dzielimy na równej wielkości kawałki. W rondlu podgrzewamy oliwę, podsmażamy kawałki królika na mocnym ogniu, tak żeby mięso nabrało ze wszystkich stron jasnozłocistej barwy. Wyjmujemy mięso z rondla i odstawiamy na później. W tym samym rondlu smażymy do zeszklenia cebulę, odrobinę czosnku z rozmarynem; dodajemy kawałki królika, polewamy białym winem i odparowujemy na mocnym ogniu, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wywar i dusimy pod przykryciem 25 minut na umiarkowanym ogniu. Dodajemy posiekany czosnek z rozmarynem, czarne oliwki, orzechy piniowe, mieszamy i gotujemy jeszcze 7-8 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to należy zdjąć pokrywkę i odparować.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantne skrzydełka
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwica z jelenia z zapiekanymi owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.