Królik z czarnymi oliwkami

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Królik z czarnymi oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

królik o wadze około kilograma

cebula

20 czarnych oliwek

ząbek czosnku

gałązka rozmarynu

pół kieliszka wytrawnego białego wina

łyżeczka orzeszków piniowych

4 łyżki oliwy extra vergine

łyżka wazowa wywaru mięsnego

sól i pieprz



Przygotowanie

Obraną i umytą cebulę drobno kroimy. Drylujemy oliwki, obieramy czosnek, myjemy rozmaryn i siekamy wraz z czosnkiem, orzeszki piniowe rozdrabniamy. Myjemy mięso z królika i dzielimy na równej wielkości kawałki. W rondlu podgrzewamy oliwę, podsmażamy kawałki królika na mocnym ogniu, tak żeby mięso nabrało ze wszystkich stron jasnozłocistej barwy. Wyjmujemy mięso z rondla i odstawiamy na później. W tym samym rondlu smażymy do zeszklenia cebulę, odrobinę czosnku z rozmarynem; dodajemy kawałki królika, polewamy białym winem i odparowujemy na mocnym ogniu, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wywar i dusimy pod przykryciem 25 minut na umiarkowanym ogniu. Dodajemy posiekany czosnek z rozmarynem, czarne oliwki, orzechy piniowe, mieszamy i gotujemy jeszcze 7-8 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to należy zdjąć pokrywkę i odparować.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Duszone pulpety w sosie gulaszowym
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.