Antonio  Carluccio

Królik po dominikańsku


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Liguria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Królik po dominikańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

królik

karczochy

cebula

oliwki

świeże zioła: szałwia

majeranek

natka pietruszki

rozmaryn

białe wytrawne wino

przecier pomidorowy

oliwa

 

 

Przygotowanie:


W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy plastry cebuli. Następnie mięso królika. Potem garść oliwek. Solimy, i przyprawiamy ziołami: szałwią i majerankiem. Następnie należy wymieszać. Trzeba uważać, aby mięso podsmażyło się równomiernie z obu stron. Następnie do królika dolewamy białe wino. Przykrywamy garnek. Potrawka powinna gotować się teraz około pół godziny. W międzyczasie możemy oczyścić karczochy. Po pół godzinie dodajemy je do mięsa. Na koniec dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego i natkę pietruszki. Można jeszcze odrobinę posolić. Całość zostawiamy na ogniu jeszcze około piętnastu minut, aby karczochy się ugotowały.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Duszone przepiórki na łożu z grzybów
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

mixuer

postów: 1

06.11.2012 15:18

CYTUJ

Danie smaczne, jedyny problem z tym przepisem to brak dokładnego opisu, np. ilości składników, czasu pieczenia, temperatury itp. Z opisu wynika, że surowe ziemniaki wrzucamy do garnka, wstawiamy do zimnego piekarnika i czekamy.... Jak długo? I czy surowe ziemniaki staną się jadalne od stania w piekarniku?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.