Tomasz Jakubiak

Królik duszony z jabłkami, podany z puree selerowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 23135

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 udka z królika

kilka gałązek tymianku i majeranku

1 ząbek startego czosnku

2 łyżki oliwy

3 jabłka typu Lobo

2 szklanki naturalnego soku jabłkowego

kostka masła extra 82%

szklanka białego wina

1 drobno posiekana cebula

2 duże selery

½ szklanki mleka

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Królika natrzyj ziołami, oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przesmaż w rondlu nie dodając tłuszczu. Wyciągnij królika, a do rondla wrzuć pół masła i pokrojone na ćwiartki jabłka (bez gniazd). Smaż około 10 minut i dodaj królika, następnie wino i sok. Duś około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Jak królik będzie bardzo miękki wyjmij, a jabłka z płynem przetrzyj przez sito i wstaw na duży ogień. Na koniec dodaj kawałek masła, żeby zagęścić sos. W drugim garnku gotuj selery aż będą miękkie. Odlej wodę, selery utrzyj z mlekiem i masłem na puree. Dopraw solą i odparuj na małym gazie. Podawaj razem.

powrót

skomentuj przepis

tartarina

postów: 1

11.04.2013 09:33

CYTUJ

strasznie tłuste się wydaje... :/

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.