Tomasz Jakubiak

Królik duszony w białym winie z oliwkami, kaparami i cebulą, z makaronem z ziołami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 7918

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

tuszka królika

seler naciowy

4 cebule dymki

2 średnie marchewki

2 garście czarnych oliwek

2 łyżki kaparów

kilka gałązek rozmarynu i tymianku

mąka do oprószenia królika

1/2 kostki masła

olej do smażenia

sól

pieprz

2 łyżki musztardy francuskiej

2 szklanki białego wytrawnego wina

1/2 szklanki śmietany 30%

szklanka wody

smażony makaron:

500 g tagliatelle

garść świeżej bazylii

garść lubczyku

garść natki pietruszki

oliwa do smażenia

2 ząbki czosnku

garść startego długodojrzewającego sera

Przygotowanie:

Królika podziel na części. Dopraw go solą i pieprzem. Selera naciowego i oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulki przekrój na pół. Marchewki pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej i masło. Królika oprósz mąką i obsmaż. Obsmażone kawałki mięsa przełóż do brytfanny i dodaj szklankę wody. Na patelni przesmaż warzywa, tymianek i rozmaryn. Podlej je winem i śmietanką. Dodaj musztardę i wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Warzywny sos przelej do brytfanny. Królika z warzywami gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
W osolonej wodzie ugotuj makaron. Podsmaż go na oliwie z czosnkiem i dolej małą chochelkę wody z gotowania makaronu. Zioła posiekaj i dodaj do makaronu. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj garść drobno startego długodojrzewającego sera. Królika podawaj z makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.