Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

200 g masła lub margaryny

½ kg mąki pszennej

szklanka cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

3 żołtka

3 łyżeczki śmietany 36%

łyżeczka ekstraktu waniliowego



Nadzienie:

1 ½ kg jabłek (szara reneta)

7 łyżeczek cukru trzcinowego

łyżeczka cynamonu

garść śliwek (świeżych lub mrożonych)



Beza:

3 białka

Szklanka cukru pudru

Szczypta soli

łyżeczka mąki ziemniaczanej



Ganache:

100 g gorzkiej czekolady

60 ml śmietany kremówki



Przygotowanie:

Masło lub margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Zagniatamy ciasto – powinno być zwarte. Dzielimy na 2 części i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na plasterki. Dodajemy do jabłka, cukier trzcinowy, cynamon oraz śliwki. Wszystko mieszamy dokładnie. Dużą tortownicę oraz brzegi do ¾ wysokości wykładamy rozwałkowaną część ciasta. Wykładamy jabłka. Całość nakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy około godzinę. Teraz możemy przygotować bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie nadal miksując stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Po 40 minutach pieczenia wyciągamy ciasto i wykładamy na wierzch ubite białka. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w nieco niżej temperaturze (około 165 stopni) przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika do ostudzenia. Na koniec przygotowujemy czekoladowe ganache. Śmietanę podgrzewamy (musi być gorąca) i zalewamy nią pokruszoną w misce czekoladę. Odstawiamy na chwilą i następnie dokładnie mieszamy na gładką masę. Po ostygnięciu polewamy bezą.





© Kamil Mikołajczyk

powrót

Podobne przepisy

Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

wiolea

postów: 1

16.11.2012 18:42

CYTUJ

to ciasto jest rewelacyjne, proste w przygotowaniu a jakie pyszne. Moja rodzina je uwielbia :)

danutaml

postów: 5

16.02.2012 09:57

CYTUJ

Przepis prosty, doskonała w smaku!!!!!!

#andrzej1987

12.02.2012 23:33


milanówek

CYTUJ

super

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.