Tomasz Jakubiak

Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8588

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg jabłek ligol

5 łyżek brązowego cukru

szczypta mieszanki przypraw korzennych

pół szklanki mąki

3 jaja

pół szklanki bułki tartej

olej do smażenia (powinno być go na patelni około 1 cm)

szklanka mrożonej jarzębiny

łyżka cukru brązowego

szczypta świeżo mielonego pieprzu

 

Przygotowanie:

Jabłka ze skórką pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd. Wrzuć na patelnię, zasyp cukrem i na małym ogniu duś aż powstanie bardzo gęsta marmolada. Jeszcze lekko ciepłą marmoladę połącz z korzennymi przyprawami i żółtkami. Na patelni podgrzej jarzębinę, zasyp ją cukrem. Z powstałego ciasta - marmolady za pomocą łyżki formuj łezki i obtaczaj kolejno w mące, ubitym białku i bułce. Smaż w rozgrzanym oleju. Jarzębinę gotuj aż zgęstnieje, następnie przetrzyj przez sito. Krokiety polewaj sosem.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.