Andrzej Polan

Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii


Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Krokiety ziemniaczane:

1kg ugotowanych ziemnaków

100 g długodojrzewającego sera

500 ml oleju Kujawskiego do smażenia

100 g sera z Wiżajn

4 jajka

koperek

pieprz

sól

gałka muszkatołowa

bułka tarta do panierowania



Sos z kumpiaka i szałwii:

100 g + kilka plasterków kumpiaka

olej Kujawski z czosnkiem

250 ml śmietany 36%

świeże listki szałwii

olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Przygotowanie:

Krokiety ziemniaczane:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj je ze startym serem, posiekanym koprem i żółtkami. Wyrabiaj wszystko na jednolitą masę. Dopraw gałką muszkatołowa, pieprzem i solą. Z masy uformuj małe kotleciki. Obtocz je w białku i bułce tartej. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor.




Sos z kumpiaka i szałwii:
Na oleju Kujawskim z czosnkiem przesmaż pokrojony kumpiak. Kiedy będzie lekko podrumieniony, dodaj śmietanę i szałwię. Dopraw solą i pieprzem. Pozostały kumpiak usmaż na głębokim tłuszczu do uzyskania chrupiących chipsów. Podobnie zrób z listkami szałwii.
Na talerz wyłóż sos z kumpiaka, ułóż krokieciki ziemniaczane. Danie udekoruj chrupiącym kumpiakiem i szałwią oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu danie skrop olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.