Krewetki z zielonym pieprzem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Krewetki z zielonym pieprzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



4 – 5 łyżek oleju do smażenia

4 ząbki czosnku

kawałek imbiru (2 cm)

20 dużych surowych, nieobranych krewetek

2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie

garść liści limonki kaffir lub skórka obrana z 1 limonki

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

2 pomidory

sok z 1 limonki

garść naci kolendry

cząstki limonki do podania



Przygotowanie:



1. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, imbir oskrobać łyżeczką i pokroić w zapałkę. Liście limonki lub skórkę pokroić w paski, pomidory w dużą kostkę. Kolendrę grubo posiekać.

2. Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, mieszając smażyć kilka minut. Włożyć krewetki, zamieszać i smażyć minutę, wrzucić osączony z zalewy pieprz i liście limonki lub skórkę, przemieszać i smażyć dalej.

3. Gdy krewetki zaczną różowieć, wlać sos rybny, sojowy i ostrygowy, wrzucić pomidory, zamieszać, smażyć aż płyn zacznie bulgotać, a krewetki staną się zupełnie różowe.

4. Polać sokiem z limonki, posypać kolendrą, zamieszać, rozłożyć na talerze i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmar z papryką i słodkim chilli
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.