Agnieszka Kręglicka

Krewetki z koprem włoskim i absyntem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Krewetki z koprem włoskim i absyntem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g dużych szarych krewetek w skorupach

1 fenkuł czyli koper włoski

6-8 łyżek masła (najlepiej sklarowanego)

2 posiekane ząbki czosnku

1/2 szklanki śmietanki kremówki

absynt

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Krewetki obrać, skorupy zachować. Fenkuł pokroić w paseczki, zachować zielony koperek do dekoracji. Na maśle zeszklić czosnek, dodać fenkuł i kiedy będzie rumiany, zdjąć patelnię z gazu. Na osobnej patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki i łupiny, zrumienić, polać absyntem. Przecedzić powstały sos na patelnię z fenkułem, dodać do niego usmażone krewetki, wyjęte z sita. Sos z krewetkami i fenkułem doprawić solą i pieprzem, połączyć ze śmietanką. Zagrzać i podawać udekorowane zielonym koprem włoskim.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety z krabów
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.