Krewetki z grilla

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Krewetki z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

przyprawa do steków z czosnkiem (gotowa)

12 zielonych krewetek królewskich (obranych i sprawionych)

posiekana natka pietruszki

2 limonki

przekrojone na pół

½ szklanki masła pokrojonego w kostkę

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Obrane krewetki nadziać na szpadki. Mniejsze sztuki nadziewać po dwie. Ułożyć szpadki na talerzu. Posypać krewetki przyprawą z czosnkiem i posiekaną natką. Obrócić i powtórzyć czynność. (Uwaga! Nie używać za dużo przyprawy, bo krewetki będą zbyt słone.) Rozgrzać grill. Połowę kostek masła przełożyć na ciepłą płytę. Dodać chlust oliwy, aby zapobiec przypaleniu się masła. Ułożyć krewetki na płycie grilla i smażyć na złoty kolor (1-2 minuty). Obrócić na drugą stronę i przykryć pozostałymi kostkami masła. Smażyć jeszcze 30 sekund. Skropić sokiem ze świeżej limonki. Zdjąć z grilla i przełożyć na półmisek. Najsmaczniejsze są prosto z grilla!

powrót

Podobne przepisy

Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.