Nigel Slater

Krewetki w tempurze

Nigel Slater
Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Krewetki w tempurze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 11)



liczba osób: 6-8



Ciasto:

75 g skrobi kukurydzianej

75 g mąki pszennej

1 jajko od wiejskiej kury, lekko roztrzepane

¾ szklanki piwa



Tempura:

olej roślinny do smażenia

50 g mąki pszennej

1,5 kg dużych surowych krewetek, obranych i oczyszczonych

sos sojowy do podania



Przygotuj ciasto:

Przesiej skrobię kukurydzianą i mąkę do średniej miski. Zrób w mące dołek i wlej do niego roztrzepane jajko oraz piwo. Mieszaj małymi ruchami poczynając od środka leja, aż składniki się połączą (ciasto może być trochę grudkowate). Odstaw je na kilka minut w chłodne miejsce. Rozgrzej olej w głębokim garnku o grubym dnie, aż okruch bułki rzucony na powierzchnię zaskwierczy i zbrązowieje (OSTRZEŻENIE: gorący olej może być niebezpieczny, nie zostawiaj go bez nadzoru). Rozsyp mąkę na talerzu i obtocz w niej dokładnie krewetki. Zanurzaj je w cieście i ostrożnie wkładaj porcjami do gorącego oleju, smaż 2-3 minuty do czasu, aż będą chrupiące i złociste. Powoli odławiaj je łyżką cedzakową i susz na papierowym ręczniku. Podawaj z miseczką sosu sojowego do maczania.



© Nigel Slater

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.