Krewetki w szynce parmeńskiej i sałatka koktajlowa

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Krewetki w szynce parmeńskiej i sałatka koktajlowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 bardzo dużych krewetek bez pancerzy (można wziąć 24 mniejszych)

12 plastrów szynki parmeńskiej

4 dojrzałe pomidory Roma, rozcięte na pół

4 dymki

sok i skórka z 2 cytryn

4 łyżki oliwy

2 łyżki chrzanu

4 garście rukoli

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej grill do maksymalnej temperatury. Dopraw solą i pieprzem, a także oliwą. Połówki pomidorów i dymkę odłóż na bok. Ułóż plastry szynki na desce. Połóż krewetki na końcach plastrów i ciasno owiń. Jeśli nie masz wielkich krewetek, przekrój plastry na pół i owiń szynką mniejsze krewetki. Odłóż na bok. Gdy grill się rozgrzeje, ułóż na nim krewetki, pomidory i dymkę. Piecz aż krewetki będą gotowe, a szynka brązowa, pomidory się przypieką, a dymka ściemnieje. Posiekaj pomidory i wrzuć do ładnej miski. Dodaj sok i skórkę z cytryn, chrzan, rukolę, dobrze wymieszaj. Przybierz krewetkami i dymkami.

powrót

Podobne przepisy

Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.