Anna Olson

Krewetki w szampanie na liściach cykorii


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę

Krewetki w szampanie na liściach cykorii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 butelka schłodzonego wytrawnego szampana albo wina musującego

2 cytryny

pokrojone w grube plastry

3 gałązki estragonu

16 obranych świeżych krewetek królewskich albo tygrysich

1 łyżka octu z szampana

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj szampana z cytryną i estragonem. Dodaj krewetki i gotuj na małym ogniu, aż zróżowieją, przez ok. 3 minuty. Wyjmij krewetki z szampana łyżką cedzakową i pozostaw do wystygnięcia. Przekrój każdą krewetkę wzdłuż na pół i wymieszaj z octem z szampana. Zmieszaj wszystkie składniki dipu. Ułóż na półmisku 16 pojedynczych liści cykorii. Łyżeczką albo za pomocą tuby z foliowej torebki z odciętym dolnym rogiem nałóż porcyjki dipu na dolną, jaśniejszą część każdego liścia. Ułóż na liściach po dwie połówki krewetek.

powrót

Podobne przepisy

Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.