David w europie 2

przepisy z programów >>

Krewetki w maśle

Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.3)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Owoce morza Owoce morza

składniki i przygotowanie:



Składniki
1 kg krewetek piaskowych
1 opakowania masła solonego
pieprz biały
kwiat muszkatołowy
gałka muszkatołowa
pieprz kajeński

Przygotowanie
Roztopić 1½ opakowania masła, nie można go za mocno rozgrzać, dodać krewetki. Dodać po szczypcie przypraw, delikatnie wymieszać, aż wszystkie krewetki dokładnie pokryją się masłem. Gotować 20 minut. Wylać krewetki na blachę, żeby wystygły. Nałożyć do pojemników. Pozostałą część masła ogrzać tak, żeby zmiękło i nałożyć łyżeczką cienką warstwę masła na wierzch krewetek, by je zabezpieczyć. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Podawać z ciemnym pieczywem i cząstką cytryny.

© Marco Pierre White

skomentuj przepis >>