Krewetki w maśle imbirowym z szafranowym ryżem

Krewetki w maśle imbirowym
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania na walentynki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krewetki obieramy i czyścimy, jeśli mamy świeże lub pozostawiamy do rozmrożenia w przypadku mrożonych.
Chili kroimy bardzo drobno, a imbir ścieramy na tarce.
Gotujemy ryż jaśminowy wg wskazówek na opakowaniu, z dodatkiem kilku nitek szafranu.
Szafran należy namoczyć w ¼ filiżanki wody i jak zacznie puszczać kolor, dodać do wody z ryżem.
Paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy do jeszcze chłodnego imbir i chili, przesmażamy chwilkę i dorzucamy krewetki, krótko razem smażmy.
Ryż mieszamy z papryką, układamy na talerzu i obok układamy krewetki polewając masłem z patelni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA