Marieta  Marecka

Krewetki w maśle imbirowym z szafranowym ryżem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

odsłon: 2238

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g dużych krewetek

2 łyżki świeżego imbiru

3 łyżki masła

sól

½ świeżego tajskiego chili

Do podania:

ryż jaśminowy

szafran

zielona papryka

Przygotowanie:

Krewetki obieramy i czyścimy, jeśli mamy świeże lub pozostawiamy do rozmrożenia w przypadku mrożonych.
Chili kroimy bardzo drobno, a imbir ścieramy na tarce.
Gotujemy ryż jaśminowy wg wskazówek na opakowaniu, z dodatkiem kilku nitek szafranu.
Szafran należy namoczyć w ¼ filiżanki wody i jak zacznie puszczać kolor, dodać do wody z ryżem.
Paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy do jeszcze chłodnego imbir i chili, przesmażamy chwilkę i dorzucamy krewetki, krótko razem smażmy.
Ryż mieszamy z papryką, układamy na talerzu i obok układamy krewetki polewając masłem z patelni.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.