Marieta  Marecka

Krewetki w maśle imbirowym z szafranowym ryżem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

odsłon: 2489

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 2.0

Składniki:

300 g dużych krewetek

2 łyżki świeżego imbiru

3 łyżki masła

sól

½ świeżego tajskiego chili

Do podania:

ryż jaśminowy

szafran

zielona papryka

Przygotowanie:

Krewetki obieramy i czyścimy, jeśli mamy świeże lub pozostawiamy do rozmrożenia w przypadku mrożonych.
Chili kroimy bardzo drobno, a imbir ścieramy na tarce.
Gotujemy ryż jaśminowy wg wskazówek na opakowaniu, z dodatkiem kilku nitek szafranu.
Szafran należy namoczyć w ¼ filiżanki wody i jak zacznie puszczać kolor, dodać do wody z ryżem.
Paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy do jeszcze chłodnego imbir i chili, przesmażamy chwilkę i dorzucamy krewetki, krótko razem smażmy.
Ryż mieszamy z papryką, układamy na talerzu i obok układamy krewetki polewając masłem z patelni.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmar z papryką i słodkim chilli
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.