Marieta  Marecka

Krewetki w maśle imbirowym z szafranowym ryżem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

odsłon: 2129

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g dużych krewetek

2 łyżki świeżego imbiru

3 łyżki masła

sól

½ świeżego tajskiego chili

Do podania:

ryż jaśminowy

szafran

zielona papryka

Przygotowanie:

Krewetki obieramy i czyścimy, jeśli mamy świeże lub pozostawiamy do rozmrożenia w przypadku mrożonych.
Chili kroimy bardzo drobno, a imbir ścieramy na tarce.
Gotujemy ryż jaśminowy wg wskazówek na opakowaniu, z dodatkiem kilku nitek szafranu.
Szafran należy namoczyć w ¼ filiżanki wody i jak zacznie puszczać kolor, dodać do wody z ryżem.
Paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy do jeszcze chłodnego imbir i chili, przesmażamy chwilkę i dorzucamy krewetki, krótko razem smażmy.
Ryż mieszamy z papryką, układamy na talerzu i obok układamy krewetki polewając masłem z patelni.

powrót

Podobne przepisy

Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.