David Gaboriaud

Krewetki w białym winie i szafranie z sosem vierge


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

odsłon: 1457

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

16 krewetek Black Tiger, surowych, oczyszczonych

½ szklanki białego wytrawnego wina

1 łyżeczka szafranu

1 cebula pokrojona w talarki

natka pietruszki

2 pomidory pokrojone w kostkę

oliwa z oliwek

sok z ½ cytryny

świeża kolendra posiekana

świeża bazylia posiekana

30 g masła

sól

pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż na oliwie cebulę, dopraw solą i dodaj szafran. Wymieszaj i wlej wino. Następnie dodaj krewetki i duś, aż będą gotowe. Poczekaj, aż część sosu wyparuje. Dodaj kawałek masła i wymieszaj.
Osobno zrób sos vierge – pomidory połącz z kolendrą i bazylią, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku.
Serwuj krewetki z sosem vierge i bagietką.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.