Roger Mooking

Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Krewetki „Stir Fry”:

2 opakowania 400 g grubego wcześniej gotowanego makaronu

¼ szklanki oleju roślinnego

½ czerwona cebula, pokrojona w słupki (julienne)

2 szklanki grzybów shiitake, bez trzonków, kapelusze pokrojone w ćwiartki

2 ząbki grubo posiekanego czosnku

16 obranych krewetek tygrysich

1/3 szklanki sosu sojowego

1/3 szklanki wody zmieszanej z sosem sojowym

2 łyżki stołowe drobno posiekanego imbiru

3 pomidory śliwkowe, pokrojone w średniej wielkości kostkę

1 pęczek posiekanej cebulki siedmiolatki

1 ½ szklanki szpinaku, grubo posiekanego



Ocet smakowy:

½ szklanki białego octu winnego

2 łyżeczki cukru

1 łyżki oliwy z chili lub płatków chili

1 pęczek cienko posiekanego szczypiorku

sól



Smażone jajka:

1 łyżeczka oleju roślinnego

4 jajka

1 łyżka masła



Ocet smakowy

1/2 filiżanki octu winnego

2 łyżeczki cukru

1 łyżka chilli w płatkach

sól

świeżo pokrojony szczypiorek





Krewetki „Stir Fry”:

Zanurz makaron na 5 minut w gorącej wodzie, odsącz i odstaw.

W woku, lub w niskim, szerokim rondlu rozgrzej na dużym ogniu olej.

Kiedy olej zacznie dymić, wrzuć czerwoną cebulę i grzyby shiitake, potrząsaj przez 1 minutę.

Dodaj czosnek i wstrząśnij. Dodaj krewetki i wstrząśnij. Kiedy krewetki się zaróżowią, dodaj miksturę sosu sojowego z wodą. Dodaj imbir i makaron, wstrząśnij. Dodaj pomidory i posiekaną cebulkę siedmiolatkę, wstrząśnij. Zdejmij z ognia, dodaj szpinak i wstrząśnij.



Ocet smakowy:

Włóż wszystkie składniki, poza szczypiorkiem, do miski. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.



Smażone jajka:

Rozgrzej olej roślinny na nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Wbij jajka nie uszkadzając żółtek. Podkręć ogień i dodaj masło. Smaż do chwili, kiedy spód jajek zrobi się kruchy, a żółtka okrągłe, po czym zdejmij z ognia.



Kompozycja „Stir Fry”:

Przełóż krewetki „Stir Fry” w misce. Umieść 1 smażone jajo na krewetkach. Polej smażone jajko octem smakowym wymieszanym ze szczypiorkiem. Rozkoszuj się pokrojoną w paski polędwiczką po chińsku (patrz: osobny przepis).



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".





powrót

Podobne przepisy

Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.