Vienio

Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo


Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

odsłon: 1116

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g surowych krewetek

cebula

czosnek

kolendra

olej

bułka na grzanki

sok z limonki

Sos mojo:

łyżeczka ziaren kolendry

łyżeczka suszonych liści kolendry

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka mielonego kuminu

ząbek czosnku

2 ostre papryczki chilli

4 łyżki octu z czerwonego wina

duży chlust oliwy

garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

Obieramy krewetki i oczyszczamy. W plastikowej misce zalewamy sosem mojo, oliwą oraz sokiem z limonki.
Obieramy cebule i kroimy w kółka, smażymy na dużej patelni.
Kiedy cebula jest złocista, odsuwamy ją na bok i na połowie patelni układamy krewetki. Smażymy na obu stronach jakieś 2 minuty.
Gdy krewetki podsmażą się, mieszamy je razem z cebulą i ponownie skrapiamy sokiem z limonki. Szykujemy grzanki.
Krewetki lądują na półmisku ozdobione pięknie natką kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.