Si King

Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g świeżych

obranych z pancerzyków i oczyszczonych krewetek

50 g słoniny lub boczku

100 g suszonych krewetek (do kupienia w sklepach z orientalnym jedzeniem)

namoczonych w wodzie na godzinę

50 g drobno posiekanych szalotek

1 łyżka sosu rybnego plus ekstra do maczania

½ chili

drobno posiekanej

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

10 kawałków trzciny cukrowej

mieszanka ziaren białego i czarnego sezamu

do obtaczania

liście kruchej sałaty

do podawania

olej roślinny do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


W malakserze rozetrzeć krewetki ze słoniną (lub przepuścić razem przez maszynkę do mięsa, ewentualnie posiekać tasakiem i wymieszać). Dodać osączone suszone krewetki, szalotki, sos rybny i pieprz, wymieszać. Trzcinę cukrową pociąć na kawałki długości patyczków od lizaka. Namoczonymi w zimnej wodzie rękoma oblepić koniec trzciny masą krewetkową. Wygładzić, tak, by wyglądały jak jajowate lizaki. Obtoczyć w ziarnach sezamu. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej roślinny, do temperatury, w której wrzucony kawałeczek chleba natychmiast zaczyna skwierczeć. Smażyć krewetkowe „lizaki” w głębokim tłuszczu przez około 5 minut. Jeśli to możliwe, na koniec podpiec je na grillu. Podawać na listkach sałaty z sosem rybnym w osobnej miseczce.

powrót

Podobne przepisy

Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.