Bill Granger

Krewetki marynowane w czosnku i chilli


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Krewetki marynowane w czosnku i chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duże krewetki

kilka ząbków czosnku

świeża papryczka chilli

sól

pieprz

cytryna

kilka łyżek oliwy

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Sporządzić marynatę z posiekanych papryczek chilli, czosnku, skórki otartej z cytryny, soli, posiekanej natki pietruszki i oliwy. Krewetki wyjąć ze skorupek i polać marynatą, odstawić na pół godziny do lodówki. Nabijać po jednej krewetce na patyczek do szaszłyków, moczony przez około godzinę w wodzie (żeby się nie przypalił). Układać na rozgrzanym grillu, ruszcie lub patelni grillowej. Piec z każdej strony minutę. Podawać skropione sokiem z cytryny, przyprawione solą i pieprzem, posypane natką.

powrót

Podobne przepisy

Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.