Krewetki indyjskie z sosem z pieprzu i liści curry

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Krewetki indyjskie z sosem z pieprzu i liści curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

200 ml oleju

1 gałązka liści curry

6 małych czerwonych cebulek (lub szalotek), bardzo drobno posiekanych

5-centymetrowy kawałek imbiru, pokrojony w cienkie plasterki

3 długie czerwone chili, drobno posiekane

150 g masła

1 łyżka białego cukru

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

3 łyżeczki czarnego pieprzu, lekko zmiażdżonego

sól do smaku

10-12 krewetek, bez pancerzyków, ale z ogonkami, umytych i pozbawionych żyłek



do dekoracji:

1 owoc pomelo

olej do smażenia

1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana

½ filiżanki świeżych wiórków kokosowych

2 czerwone chili, pokrojone w słupki

2 gałązki liści curry



Przygotowanie:

Połowę oleju rozgrzewamy na dużym ogniu w garnku z grubym dnem. Dodajemy liście curry, cebulki, imbir, czosnek i chili. Mieszamy, aż cebula się zeszkli. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Kiedy masło stopnieje, dodajemy cukier, sos rybny, sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz i sól. Mieszamy. Zmniejszamy ogień jeszcze bardziej, nakrywamy naczynie i gotujemy 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Tymczasem przygotowujemy pomelo. Ścinamy oba wierzchołki, a następnie palcami zdejmujemy skórkę. Oddzielamy segmenty i z każdego wydobywamy miąższ, którym udekorujemy gotowe danie. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czerwoną cebulę i smażymy, aż stanie się brązowa i chrupiąca. Zdejmujemy z ognia i studzimy. W małym naczyniu łączymy wiórki kokosowe ze smażoną cebulą. Odstawiamy. Krewetki doprawiamy solą i pieprzem. Na dużym ogniu w woku rozgrzewamy pozostały olej. Kiedy zacznie dymić, dodajemy krewetki po jednej. Smażymy, aż staną się różowe. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Na talerzach układamy po dwie krewetki. Polewamy sosem. Dekorujemy krewetki wiórkami kokosowymi z cebulą i pomelo. Podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.