Rick Stein

Krewetki gremolata


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Krewetki gremolata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa z oliwek extra virgin

krewetki

gruboziarnista sól morska

czarny pieprz

cytryna

natka pietruszki

czosnek

skórka cytryny

 

 

Przygotowanie:


Na dużej patelni rozgrzać sporą ilość oliwy z oliwek extra virgin, następnie wrzucić krewetki. Podczas smażenia obtaczać je w oliwie, żeby zaróżowiły się ze wszystkich stron. Dodać sporą ilość gruboziarnistej soli morskiej, i dużo świeżego czarnego pieprzu. Można również dodać pieprz cayenne, żeby zaostrzyć potrawę. Dodać sok z cytryny, wymieszać i pozwolić, by wyparował nadmiar wody. W skład Gremolaty wchodzą: świeżo posiekana zielona pietruszka, bardzo drobno posiekany czosnek i skórka cytryny pokrojona w drobne paski wielkości igieł sosnowych. Wymieszać wszystko razem.

powrót

Podobne przepisy

Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.