Kremowy szpinak

Kremowy szpinak
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Składniki:

  • 1 kilogram szpinaku
  • umytego i bez łodyg
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała posiekana szalotka
  • 1 ½ łyżki mąki
  • 1 ½ miarki tłustego mleka
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku dusić szpinak na średnim ogniu aż stanie się miękki, przez 2-4 minuty. Przełożyć szpinak na suchą czystą serwetkę i postawić na sicie. Odsączyć maksymalnie dużo wody. Wystudzić. Grubo pokroić szpinak. Odstawić.
Stopić masło na patelni. Dodać szalotkę i smażyć aż stanie się szklista, przez 2-3 minuty. Wsypać mąkę i gotować przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlać mleko ciągle mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje przez 2-3 minuty. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać szpinak. Gotować przez 2-3 minuty. Podawać z serowymi popoverami, sadzonym jajkiem i smażonym bekonem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA