Kremowy szpinak

Przepis z programu Martha piecze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Kremowy szpinak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kilogram szpinaku

umytego i bez łodyg

1 łyżka masła

1 mała posiekana szalotka

1 ½ łyżki mąki

1 ½ miarki tłustego mleka

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku dusić szpinak na średnim ogniu aż stanie się miękki, przez 2-4 minuty. Przełożyć szpinak na suchą czystą serwetkę i postawić na sicie. Odsączyć maksymalnie dużo wody. Wystudzić. Grubo pokroić szpinak. Odstawić.
Stopić masło na patelni. Dodać szalotkę i smażyć aż stanie się szklista, przez 2-3 minuty. Wsypać mąkę i gotować przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlać mleko ciągle mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje przez 2-3 minuty. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać szpinak. Gotować przez 2-3 minuty. Podawać z serowymi popoverami, sadzonym jajkiem i smażonym bekonem.

powrót

Podobne przepisy

Jajka w „koszulce”
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki pieczone z łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.