Anna Olson

Kremowy deser mokka


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

Kremowy deser mokka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 laska wanilii

½ szklanki + 1¼ szklanki bitej śmietany

55 g posiekanej białej czekolady

5 łyżek cukru

4 żółtka

1 duże jajko

¼ szklanki ukwaszonej śmietany

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka likieru kawowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Wstawić 6 szklanych żaroodpornych kokilek do foremki o wysokich ściankach. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Do rondelka wlać ½ szklanki śmietany kremówki, wsypać posiekaną czekoladę i wanilię. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż czekolada się rozpuści i zdjąć rondelek z ognia. Zmieszać w misce pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem, żółtkami, jajkiem i ukwaszoną śmietaną. Dodać śmietanę z czekoladą i wanilią. Dokładnie wymieszać i podzielić powstały krem custard na pół. Do jednej części dodać kawę i likier, wymieszać i przelać po 60 ml kremu do kokilek. Wlać wrzątek do foremki, do połowy wysokości kokilek. Piec 25 min, aż krem stężeje. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 min.
Dopełnić szklanki z kremem kawowym drugim jajecznym kremem, wlewając go ostrożnie po wypukłej stronie łyżki. Dolać wrzątek do foremki, jeśli się wygotował i piec przez 30 min, aż krem stężeje. Wystawić kokilki z wody, ostudzić i schłodzić przed podaniem (przynajmniej 4 godziny)

powrót

Podobne przepisy

Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.