Kremówki z porzeczkami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kremówki z porzeczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Chrupiące ciasto:

100g masła

100g miodu

100g cukru pudru

100g mąki

1 białko jaja

 

 

Przygotowanie:


Do rondelka dodajemy miód i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier i białko jaja i ucieramy, dodajemy miękkie masło i mieszamy; na koniec dodajemy letni miód. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i na posmarowaną blachę nakładamy równą i jednolitą warstwę o grubości 2-3 milimetrów. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 220° Celsjusza około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, łopatką delikatnie przekładamy płat ciasta i wykrawamy z niego 12 kwadratów o 8 centymetrowych brzegach i odstawiamy je do ostygnięcia.
Sporządzamy nadzienie:
Szybko myjemy porzeczki w lodowatej wodzie. W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy mak. Przekładamy śmietanę z makiem do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i nakładamy rozetki na kwadraty chrupiącego ciasta położonego na talerz deserowy. Na śmietanę nakładamy porzeczki, kolejną warstwę ciasta i powtarzamy czynność. Trzecią warstwę ciasta oprószamy cukrem pudrem. W ten sam sposób przygotowujemy następne 3 kremówki. Dekorujemy rozetkami z bitej śmietany gałązkami porzeczki, listkami świeżej mięty i ziarenkami maku.

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.