Kremowe risotto z boczkiem

Przepis z programu Skok na spiżarnię (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kremowe risotto z boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ kg boczku

pół pokrojonej cebuli

1 filiżanka ryżu arborio

3 filiżanki bulionu warzywnego lub drobiowego

½ filiżanki mrożonego zielonego groszku

½ filiżanki tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej bulion niemal do wrzenia, pozostaw na wolnym ogniu. Pokrój boczek i podsmaż w mocno rozgrzanym, dużym rondlu bez dodatku tłuszczu. Smaż, aż niemal cały tłuszcz z boczku wytopi się do rondla. Wrzuć do rondla cebulę i smaż, aż się zrumieni. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmażaj przez minutę. Wlej 1 filiżankę gorącego bulionu do rondla i gotuj stale mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Powtórz z dwiema kolejnymi porcjami bulionu, tak, żeby zużyć w sumie 3 filiżanki bulionu. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion, wrzuć do niego groszek i ser i dobrze wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

rivscha

postów: 15

19.04.2017 14:06

CYTUJ

Ciekawy przepis, muszę skorzystać, mam akurat świeżo zakupiony bulion warzywny Krakusa to nim ryż zaleję :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.