Kremowa zupa z kalafiora - do podawania na ciepło i na zimno - Monika Błotnicka

Kremowa zupa z kalafiora - do podawania na ciepło i na zimno - Monika Błotnicka
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Przybranie:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzielę kalafiora na kawałki i płuczę, przekładam do dużego garnka. Nalewam do rondla około 100 ml wody. Jeśli nie wystarczy wody do przykrycia kalafiora dodaję mleka. Zagotowuję kalafior i zmniejszam ogień, zostawiam na małym ogniu około 5 – 10 min, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany (trzeba sprawdzać w trakcie gotowania). W mikserze lub blenderem miksuję kalafior wraz z wodą na gładką masę – przygotowuję puree z kalafiora. W rondlu roztapiam masło na małym ogniu, dodaję cebulę i pora i smażę około 5 min, do momentu aż warzywa zmiękną, ale się nie zarumienią. Dodaję mąkę i smażę około 1 minutę ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnej barwy. Zdejmuję z ognia, mieszam z mlekiem (całe mleko, które pozostało), następnie ponownie zagotowuję dokładnie mieszając. Dodaję puree z kalafiora i przyprawiam do smaku (pieprzem, solą, zmieloną gałką muszkatołową).
Przybranie – w garnuszku doprowadzam do wrzenia osoloną wodę, wrzucam do niej różyczki z kalafiora i gotuję około 2 minuty, odcedzam w zimnej wodzie, osuszam.

Na ciepło
Ciepłą zupę rozlać do miseczek, posypać różyczkami z kalafiora, świeżo siekaną natką pietruszki. Można również wykorzystać do przybrania posiekane i przyprażone orzechy włoskie.

Na zimno
W szklanych naczyniach, tak, żeby było widać warstwy: na spodzie ułożyć pokrojone na drobno różyczki z kalafiora, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojone, uprażone orzechy (opcjonalnie) na to wlewam delikatnie zupę, na górze odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA