Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,3 kg świeżych

zielonych szparagów

30 g (2 łyżki) masła

1,5 litra rosołu drobiowego

2 łyżki mąki

125 ml śmietany lekko ubitej

natka pietruszki – do przybrania

Przygotowanie:

Zielonych szparagów nie obieramy ze skórki. Odrywam zdrewniałe części szparagów, myję i osuszam. Szparagi kroję na mniej więcej 2,5 cm kawałki. W rondlu lub żaroodpornym naczyniu roztapiam masło na małym ogniu. Wrzucam szparagi, smażę 5 – 6 minut, często mieszam nie pozwalam się szparagom zarumienić. Dodaję rosół i doprowadzam całość do wrzenia na dużym ogniu. Szumuję i dalej gotuję na wolnym ogniu przez około 3 – 5 minut, nie dopuszczam do wrzenia, a gotuję do momentu, aż szparagi zmiękną, zachowując jednak kruchość – wyjmuję kilka główek szparagów do przybrania. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem i gotuję pod przykryciem około 15 – 20 minut, aż szparagi zupełnie zmiękną. Miksuję zupę w blenderze/ malaserze, doprowadzam do wrzenia na niezbyt dużym ogniu. Do śmietany przelewam część wrzącej zupy i mieszam – hartuję śmietanę. Całość później przelewam do zupy. Doprawiam do smaku jeśli jest taka potrzeba – sól, świeżo mielony pieprz. Rozlewam na talerze, przybieram główkami szparagów i natką pietruszki, opcjonalnie łyżką gęstej śmietany. Jeśli podaję na zimno rozlewam np. do szklanek.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Szybka zupa gulaszowa z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wojskowa grochówka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Malibuszka

postów: 1

08.06.2012 17:15

CYTUJ

Wykonano! Przepyszne i łatwe do zrobienia:)Podane w Skladnikach 2 łyżki mąki miesza sie w osobnym pojemniku z kilkoma lyzkami gorącego kremu w którym pozniej "hartujemy" smietane.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.