Kremowa zupa pomidorowa

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Kremowa zupa pomidorowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

zupa:

2 łyżki oliwy (30 ml)

1 średnia cebula, pokrojona

2 ząbki czosnku, posiekane

12 dużych pomidorów, pokrojonych

2 łyżki brązowego cukru (30 ml)

½ szklanki wody (125 ml)

skórka parmezanu (opcjonalnie)

2 gałązki tymianku

¼ szklanki śmietanki 35% tłuszczu (60 ml)

2 łyżki masła (30 ml)

sól i pieprz



przybranie:

tarty parmezan

szczypiorek, pokrojony



Przygotowanie:

Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czosnek, dusimy 5 minut, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory, cukier i dusimy 5 minut. Wlewamy wodę, dodajemy skórkę parmezanu i tymianek. Gotujemy 25 minut. Wyjmujemy skórkę parmezanu i tymianek. Zupę miksujemy blenderem ręcznym lub w robocie kuchenny. Puree przecieramy przez sito nad garnkiem. Dodajemy śmietankę i masło, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sposób podania: posypujemy tartym parmezanem i szczypiorkiem. Podajemy z tostami z serem i karmelizowaną cebulą według przepisu Chucka

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa gulaszowa z migdałami i oliwkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.