Emeril Lagasse

Kremowa polenta


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kremowa polenta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki mleka (plus jedna w pogotowiu)

4 szklanki wody (plus jedna w pogotowiu)

3 łyżki masła

2 łyżeczki soli

2 szklanki polenty

czyli kaszki kukurydzianej

½ szklanki creme fraiche

1/3 szklanki sera Parmigiano-Reggiano

 

 

Przygotowanie:


Wodę, mleko i masło doprowadzić do wrzenia w dużym garnku. Dodać 2 łyżeczki soli, a następnie ciągle mieszając polentę. Mieszać przez 3-4 minuty. Gotować na wolnym ogniu przez 45 minut pod lekko uchyloną przykrywką mieszając od czasu do czasu, do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Dodać creme freiche oraz ser. Doprawić do smaku i w razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub wody. Polentę można przygotować 20 minut przed podaniem dania głównego.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.