Donna Dooher

Kremowa polenta


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kremowa polenta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki (500 ml) wody

2 szklanki (500 ml) mleka

1 szklanka (250 ml) 35% śmietany

1 szklanka (250 ml) polenty

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanej skórki z cytryny

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

 

 

Przygotowanie:


W wysokim garnku zagotować na dużym ogniu wodę, mleko i kremówkę. Zmniejszyć ogień i powoli wsypać polentę, cały czas ubijając. Gotować co najmniej 5 min., mieszając drewnianą łyżką, aż zgęstnieje. Dodać skórkę z cytryny oraz sól i wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masa figowo-orzechowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Puree pikantne
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.