Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 żółtka

100g cukru

100ml słodkiego wina Recioto (lub czerwonego Porto)

100ml śmietany

10g żelatyny w listkach

 

 

Przygotowanie:


W miseczce z zimną wodą zamaczamy żelatynę. Żółtka ucieramy z cukrem, dopóki nie uzyskamy puszystej masy. Dodajemy wino Recioto, przekładamy do naczynia i gotujemy w kąpieli wodnej, ubijając trzepaczką. Krem dwukrotnie powiększy swoją objętość. Nie wolno jednak doprowadzić go do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy odcedzone i wyciśnięte listki żelatyny, mieszamy, dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści, odkładamy krem do schłodzenia. Delikatnie dodajemy bitą śmietanę, przekładamy krem do formy lub pojedynczych foremek, schładzamy w lodówce przynajmniej przez 2 godziny. W międzyczasie kroimy melon na pół, wyjmujemy pestki i specjalną łyżeczką wydrążamy kuleczki, przekładamy je na półmisek i aromatyzujemy winem Recioto. Schładzamy około 15 minut w lodówce, żeby przeszły smakiem wina. Przed podaniem foremki zanurzamy w ciepłej wodzie i zawartość przekładamy na talerze deserowe, dekorujemy wiórkami z czekolady i kuleczkami melona oraz owocami porzeczki.

powrót

Podobne przepisy

Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bita śmietana z bezami i malinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.