Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 żółtka

100g cukru

100ml słodkiego wina Recioto (lub czerwonego Porto)

100ml śmietany

10g żelatyny w listkach

 

 

Przygotowanie:


W miseczce z zimną wodą zamaczamy żelatynę. Żółtka ucieramy z cukrem, dopóki nie uzyskamy puszystej masy. Dodajemy wino Recioto, przekładamy do naczynia i gotujemy w kąpieli wodnej, ubijając trzepaczką. Krem dwukrotnie powiększy swoją objętość. Nie wolno jednak doprowadzić go do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy odcedzone i wyciśnięte listki żelatyny, mieszamy, dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści, odkładamy krem do schłodzenia. Delikatnie dodajemy bitą śmietanę, przekładamy krem do formy lub pojedynczych foremek, schładzamy w lodówce przynajmniej przez 2 godziny. W międzyczasie kroimy melon na pół, wyjmujemy pestki i specjalną łyżeczką wydrążamy kuleczki, przekładamy je na półmisek i aromatyzujemy winem Recioto. Schładzamy około 15 minut w lodówce, żeby przeszły smakiem wina. Przed podaniem foremki zanurzamy w ciepłej wodzie i zawartość przekładamy na talerze deserowe, dekorujemy wiórkami z czekolady i kuleczkami melona oraz owocami porzeczki.

powrót

Podobne przepisy

Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.