Kinga Paruzel

Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 7555

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg pomidorów

250 g mascarpone

200 g sera typu parmezan

1 łyżka masła

5 ząbków czosnku

3 pomidory suszone w zalewie

5 łyżek oliwy

pół pęczka świeżej bazylii

½ łyżeczki cynamonu

pieprz i sól

papier do pieczenia

Przygotowanie:

Pomidory i czosnek pokrój dość drobno. Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i dodaj masło. Następnie wrzuć suszone pomidory i czosnek. Po ok. 3 minutach dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory oraz świeżą bazylię. Całość duś przez 30 minut na średnim ogniu. Do ostudzonych pomidorów dodaj serek mascarpone i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem oraz cynamonem.
Ser typu parmezan zetrzyj na grubej tarce. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niej papier do pieczenia. Następnie wsyp czubatą łyżkę parmezanu i lekko spłaszcz, aby chipsy miał owalny kształt. Przykryj je kawałkiem papieru do pieczenia. Po kilku minutach obróć i zdejmij z gazu, kiedy parmezan będzie zarumieniony. Dodaj chipsy do zupy.

powrót

Podobne przepisy

Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krupnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tom kha gai
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pikantna zupa rybna z pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Inis1984

postów: 4

26.04.2014 13:12

CYTUJ

Uwaga w przepisie jest błąd w porównaniu z przepisem podanym w programie. Nie dodawajcie całego serka mascarpone a jedynie łyżkę, bo zupa zrobi się zbyt tłusta i mdła.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.