Krem z pieczonej papryki z ziołami

Krem z pieczonej papryki
Oceń przepis:
127 ocen Średnia ocena: 2.20

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 5 sztuk czerwonej papryki
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu wołowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • szklanka grzanek z chleba razowego
  • zioła: oregano, tymianek, bazylia
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czerwoną paprykę umyj, osusz i włóż do piekarnika (180 stopni) na około 1 godzinę. Po upieczeniu ostudź, a następnie obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz łyżeczkę papryki wędzonej w proszku, a następnie wszystko razem podsmaż. Zalej warzywa wywarem mięsnym i gotuj. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Ostudzoną zupę zmiksuj blenderem i ponownie zagotuj. Dodaj świeży tymianek, bazylię i oregano. Śmietanę wymieszaj z mąką i zapraw nią zupę. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dopraw krem solą i pieprzem. Krem z papryki powinno podawać się z grzankami z razowego chleba.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA