Kinga Paruzel

Krem z pieczonej papryki z ziołami


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 16167

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 sztuk czerwonej papryki

1 puszka pulpy pomidorowej

1 cebula

1 l bulionu wołowego

200 ml śmietany 30%

łyżka mąki

2 łyżki oleju

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

szklanka grzanek z chleba razowego

zioła: oregano, tymianek, bazylia

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Czerwoną paprykę umyj, osusz i włóż do piekarnika (180 stopni) na około 1 godzinę. Po upieczeniu ostudź, a następnie obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz łyżeczkę papryki wędzonej w proszku, a następnie wszystko razem podsmaż. Zalej warzywa wywarem mięsnym i gotuj. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Ostudzoną zupę zmiksuj blenderem i ponownie zagotuj. Dodaj świeży tymianek, bazylię i oregano. Śmietanę wymieszaj z mąką i zapraw nią zupę. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dopraw krem solą i pieprzem. Krem z papryki powinno podawać się z grzankami z razowego chleba.

powrót

Podobne przepisy

Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Inis1984

postów: 4

26.04.2014 13:13

CYTUJ

Przepis wyśmienity :-)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.