Marieta  Marecka

Krem z pieczonego buraka


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Krem z pieczonego buraka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 średniej wielkości buraki

ok. 500 ml wywaru warzywnego lub lekkiego drobiowego

4 ząbki czosnku

kilka gałązek rozmarynu

2-3 łyżki miodu

2 szalotki

sól

pieprz

½ kwaśnego jabłka

5 listków świeżej szałwii

1 cm imbiru

masło

1 mała chili

oliwa

 

Do podania:

ser typu feta (twardy), orzechy nerkowca uprażone na suchej patelni

 

Przygotowanie:

Buraki myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, układamy na folii aluminiowej wraz z nieobranym ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. godzinę. Pieczemy, aż nóż wbity w buraczka wychodzi łatwo.
Upieczone buraki obieramy, czosnek wyciskamy z łupinek. Buraczki i jabłko kroimy w kostkę, szalotkę w plasterki, a chili drobno szatkujemy.
Rozgrzewamy masło w garnku, wrzucamy na nie szalotkę i buraczki i przesmażamy, dolewamy miód, dokładamy gałązki rozmarynu, listki szałwii i wyciskamy czosnek z łupinek.
Po 5 minutach dodajemy starty imbir, chili i jabłko, zalewamy bulionem na wysokość warzyw i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na krem. Podajemy posypany serem i orzeszkami.





powrót

Podobne przepisy

Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa ha long z krabami i rybą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Bulion drobiowy z bazylią tajską
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.