Marieta  Marecka

Krem z pieczonego buraka


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Krem z pieczonego buraka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 średniej wielkości buraki

ok. 500 ml wywaru warzywnego lub lekkiego drobiowego

4 ząbki czosnku

kilka gałązek rozmarynu

2-3 łyżki miodu

2 szalotki

sól

pieprz

½ kwaśnego jabłka

5 listków świeżej szałwii

1 cm imbiru

masło

1 mała chili

oliwa

 

Do podania:

ser typu feta (twardy), orzechy nerkowca uprażone na suchej patelni

 

Przygotowanie:

Buraki myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, układamy na folii aluminiowej wraz z nieobranym ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. godzinę. Pieczemy, aż nóż wbity w buraczka wychodzi łatwo.
Upieczone buraki obieramy, czosnek wyciskamy z łupinek. Buraczki i jabłko kroimy w kostkę, szalotkę w plasterki, a chili drobno szatkujemy.
Rozgrzewamy masło w garnku, wrzucamy na nie szalotkę i buraczki i przesmażamy, dolewamy miód, dokładamy gałązki rozmarynu, listki szałwii i wyciskamy czosnek z łupinek.
Po 5 minutach dodajemy starty imbir, chili i jabłko, zalewamy bulionem na wysokość warzyw i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na krem. Podajemy posypany serem i orzeszkami.





powrót

Podobne przepisy

Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa vâche qui rit
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.