Jacques Pépin

Krem z owocami w kokilkach


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krem z owocami w kokilkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Krem

1 ¼ szklanki śmietany wymieszanej pół na pół z mlekiem

¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 duże żółtka

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki pszennej



Pozostałe składniki

4 średnie truskawki

1 mały pojemniczek malin (około 180 gramów)

¼ szklanki dżemu malinowego bez pestek

4 łodyżki świeżej mięty, do przybrania (do wyboru)

gotowe kruche ciasteczka (do wyboru)





Przygotowanie kremu

Mleko wymieszane ze śmietaną i wanilię zagotować w małym rondelku. W średniej misce utrzeć żółtka z cukrem. Cały czas mieszając mątewką, wlać mleko do żółtek. Przelać całość z powrotem do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Gotować jeszcze przez 10 sekund. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem rozłożyć krem do kokilek o pojemności ½ szklanki. Truskawki pokroić na 6-8 plastrów i ustawić wokół krawędzi kokilki tak, aby wierzchołki nieco wystawały. Na kremie, wewnątrz „płotka” z plasterków truskawek ułożyć warstwę malin. Dżem malinowy podgrzewać przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej. Polać nim owoce w kokilce. Przybrać miętą. Można podawać z kruchym ciasteczkiem.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.