Jacques Pépin

Krem z owocami w kokilkach


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krem z owocami w kokilkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Krem

1 ¼ szklanki śmietany wymieszanej pół na pół z mlekiem

¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 duże żółtka

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki pszennej



Pozostałe składniki

4 średnie truskawki

1 mały pojemniczek malin (około 180 gramów)

¼ szklanki dżemu malinowego bez pestek

4 łodyżki świeżej mięty, do przybrania (do wyboru)

gotowe kruche ciasteczka (do wyboru)





Przygotowanie kremu

Mleko wymieszane ze śmietaną i wanilię zagotować w małym rondelku. W średniej misce utrzeć żółtka z cukrem. Cały czas mieszając mątewką, wlać mleko do żółtek. Przelać całość z powrotem do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Gotować jeszcze przez 10 sekund. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem rozłożyć krem do kokilek o pojemności ½ szklanki. Truskawki pokroić na 6-8 plastrów i ustawić wokół krawędzi kokilki tak, aby wierzchołki nieco wystawały. Na kremie, wewnątrz „płotka” z plasterków truskawek ułożyć warstwę malin. Dżem malinowy podgrzewać przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej. Polać nim owoce w kokilce. Przybrać miętą. Można podawać z kruchym ciasteczkiem.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.