Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Krem z mascarpone

Przepis z programu Mammaryla (odc.2)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Desery Desery

Krem z mascarpone
odsłon: 9386

składniki i przygotowanie:


Składniki
3 jajka od kury z ekohodowli
100 g miałkiego cukru
200 g serka mascarpone
1 kieliszek Golden Rose
barwniki spożywcze: czerwony i zielony

Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek. Do miski wsyp cukier. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Do utartych żółtek dodaj mascarpone i wymieszaj trzepaczką do ubijania białek. Dodaj kieliszek Golden Rose. Dodaj ubite białka i wszystko delikatnie wymieszaj. Podziel masę na 3 części. Jedną część wymieszaj z czerwonym barwnikiem spożywczym. Drugą część z zielonym. Przełóż do szklaneczek: warstwa zielona, biała, czerwona - na wzór flagi włoskiej. Wstaw szklaneczki do lodówki, aby krem stężał.

© Maryla Musidłowska

skomentuj przepis >>