Maryla Musidłowska

Krem z mascarpone


Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 10904

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jajka od kury z ekohodowli

100 g miałkiego cukru

200 g serka mascarpone

1 kieliszek Golden Rose

barwniki spożywcze: czerwony i zielony

 

 

Przygotowanie:


Oddziel białka od żółtek. Do miski wsyp cukier. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Do utartych żółtek dodaj mascarpone i wymieszaj trzepaczką do ubijania białek. Dodaj kieliszek Golden Rose. Dodaj ubite białka i wszystko delikatnie wymieszaj. Podziel masę na 3 części. Jedną część wymieszaj z czerwonym barwnikiem spożywczym. Drugą część z zielonym. Przełóż do szklaneczek: warstwa zielona, biała, czerwona - na wzór flagi włoskiej. Wstaw szklaneczki do lodówki, aby krem stężał.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.