Maryla Musidłowska

Krem z mascarpone


Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Krem z mascarpone

odsłon: 10560

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 jajka od kury z ekohodowli

100 g miałkiego cukru

200 g serka mascarpone

1 kieliszek Golden Rose

barwniki spożywcze: czerwony i zielony

Przygotowanie:


Oddziel białka od żółtek. Do miski wsyp cukier. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Do utartych żółtek dodaj mascarpone i wymieszaj trzepaczką do ubijania białek. Dodaj kieliszek Golden Rose. Dodaj ubite białka i wszystko delikatnie wymieszaj. Podziel masę na 3 części. Jedną część wymieszaj z czerwonym barwnikiem spożywczym. Drugą część z zielonym. Przełóż do szklaneczek: warstwa zielona, biała, czerwona - na wzór flagi włoskiej. Wstaw szklaneczki do lodówki, aby krem stężał.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.