Claire Robinson

Krem z kukurydzy


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Krem z kukurydzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 plastrów boczku

8 kolb kukurydzy

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Boczek smażymy na patelni. Kolby kukurydzy oczyszczamy z liści i włókien. Ostrym nożem ścinamy wierzchnią część ziarenek. Przekładamy je do naczynia. Następnie przejeżdżamy nożem po sercu kukurydzy i wyskrobujemy z niego „mleczko” (do naczynia, do którego przełożyliśmy odcięte ziarenka). Wyjmujemy z patelni usmażone plastry boczku i kładziemy je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. A do tłuszczu, który pozostał na patelni trafiają odcięte ziarenka kukurydzy i „mleczko”. Pod wpływem temperatury mleczko zgęstnieje, co potrwa około czterdziestu minut. W czasie smażenia dolewamy do kukurydzy odrobinę wody, żeby się nie przypaliła. Na koniec przyprawiamy całość solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie
Zupa z wieprzowiną i puhą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z marchewki i rabarbaru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.