Marta Dymek

Krem z kalarepy, jabłka i żurku


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

Krem z kalarepy, jabłka i żurku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 g kalarepy

½ jabłka

1 ziemniak

¾ litra bulionu

¼ szklanki żurku

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w pióra, czosnek obrać i zostawić w całości. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez 3 - 4 minut do czasu, aż cebulka zacznie robić się lekko złota.
Obrać kalarepę i pokroić w drobną kostkę, jabłko pokroić w kostkę. Dodać do garnka i podsmażać kolejne 3 - 4 minuty.
W tym czasie obrać ziemniak, pokroić w drobną kostkę i dodać do podsmażonych warzyw. Zamieszać, wlać bulion i gotować pod przykryciem przez 13 - 15 minut do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy wlać żurek, zmiksować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z olejem, grzankami lub prażonymi pestkami.

powrót

Podobne przepisy

Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Bulion drobiowy z bazylią tajską
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa tortillowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.