Marieta  Marecka

Krem z jarmużu


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 4221

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 3.0

Składniki:

ok. 500 g jarmużu

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

kmin rzymski

rozmaryn świeży

kawałek sera pleśniowego

2 jaja na twardo

1 łyżeczka pieprzu kolorowego

sól

2 ziemniaki

gałka muszkatołowa

ok. 1 l bulionu warzywnego

2 łyżki masła

1 płaska łyżeczka cukru

2 kromki razowego chleba

oliwa

Przygotowanie:

Rozgrzewamy masło w garnku i wrzucamy na nie poszatkowaną drobno cebulkę i posypujemy ją cukrem.
Przesmażamy krótko, aż zmięknie i dorzucamy do garnka umyty, przebrany i pokrojony drobniej jarmuż oraz obrane i pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki.
Z liści jarmużu należy odciąć twarde łodygi.
Dodajemy do garnka rozmaryn, zmielony kmin rzymski, gałkę muszkatołową i drobno starty czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż jarmuż i ziemniaki się dogotują.
Wrzucamy 2-3 łyżki sera pleśniowego, doprawiamy całość zmielonym pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze chwilę, aż ser zacznie się rozpuszczać.
Miksujemy zupę blenderem.
Kromki pieczywa kroimy w podłużne paski o grubości ok 1-1,5 cm. Przesmażamy je na rozgrzanej oliwie z każdej strony, aby były chrupiące i złote.
Zupę podajemy z ćwiartkami jaja na twardo, lekko całość oprószając świeżo tartą gałką muszkatołową i dekorując podłużnymi grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03) pomidory po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.