Krem z jarmużu

Krem z jarmużu
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy masło w garnku i wrzucamy na nie poszatkowaną drobno cebulkę i posypujemy ją cukrem.
Przesmażamy krótko, aż zmięknie i dorzucamy do garnka umyty, przebrany i pokrojony drobniej jarmuż oraz obrane i pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki.
Z liści jarmużu należy odciąć twarde łodygi.
Dodajemy do garnka rozmaryn, zmielony kmin rzymski, gałkę muszkatołową i drobno starty czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż jarmuż i ziemniaki się dogotują.
Wrzucamy 2-3 łyżki sera pleśniowego, doprawiamy całość zmielonym pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze chwilę, aż ser zacznie się rozpuszczać.
Miksujemy zupę blenderem.
Kromki pieczywa kroimy w podłużne paski o grubości ok 1-1,5 cm. Przesmażamy je na rozgrzanej oliwie z każdej strony, aby były chrupiące i złote.
Zupę podajemy z ćwiartkami jaja na twardo, lekko całość oprószając świeżo tartą gałką muszkatołową i dekorując podłużnymi grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA