Marieta  Marecka

Krem z jarmużu


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 3725

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 3.0

Składniki:

ok. 500 g jarmużu

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

kmin rzymski

rozmaryn świeży

kawałek sera pleśniowego

2 jaja na twardo

1 łyżeczka pieprzu kolorowego

sól

2 ziemniaki

gałka muszkatołowa

ok. 1 l bulionu warzywnego

2 łyżki masła

1 płaska łyżeczka cukru

2 kromki razowego chleba

oliwa

Przygotowanie:

Rozgrzewamy masło w garnku i wrzucamy na nie poszatkowaną drobno cebulkę i posypujemy ją cukrem.
Przesmażamy krótko, aż zmięknie i dorzucamy do garnka umyty, przebrany i pokrojony drobniej jarmuż oraz obrane i pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki.
Z liści jarmużu należy odciąć twarde łodygi.
Dodajemy do garnka rozmaryn, zmielony kmin rzymski, gałkę muszkatołową i drobno starty czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż jarmuż i ziemniaki się dogotują.
Wrzucamy 2-3 łyżki sera pleśniowego, doprawiamy całość zmielonym pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze chwilę, aż ser zacznie się rozpuszczać.
Miksujemy zupę blenderem.
Kromki pieczywa kroimy w podłużne paski o grubości ok 1-1,5 cm. Przesmażamy je na rozgrzanej oliwie z każdej strony, aby były chrupiące i złote.
Zupę podajemy z ćwiartkami jaja na twardo, lekko całość oprószając świeżo tartą gałką muszkatołową i dekorując podłużnymi grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kulki z puree ziemniaczanego
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka owocowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Groszek masala
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Słodko–kwaśne curry z zielonych pomidorów
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.