Tomasz Jakubiak

Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 4364

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 l bulionu warzywnego

por

seler

2 pietruszki

mały kalafior

5-6 liści jarmużu

oliwa

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka suszonego imbiru

szczypta cynamonu

szczypta kminu rzymskiego

sól

pieprz do smaku

pulpety:

40 dkg mięsa mielonego z udźca indyka

skórka z cytryny

sok z cytryny

pęczek szczypiorku

4 łyżki sezamu

2 liście jarmużu

sól

Przygotowanie:

Na desce pokrój pora, selera, pietruszkę, kalafiora i jarmuż. Warzywa podsmaż na oliwie i przypraw gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Do przesmażonych warzyw dodaj jarmuż i całość posól. Warzywa zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Następnie zmiksuj je na krem.
Idealnym dodatkiem do zupy będą pulpeciki. Mięso włóż do miski, dodaj skórkę i sok z cytryny, uprażony sezam, posiekany szczypior i jarmuż. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Masę dobrze wyrób rękoma i uformuj małe pulpeciki. Ugotuj je w bulionie. Zupę krem z białych warzyw podawaj z pulpecikami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kremowy chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.