Krem z homara

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Krem z homara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

bulion z homara:

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy extra vergine

2 czerwone cebule, pokrojone

3 marchewki, pokrojone

2 łodygi selera, pokrojone

6 ząbków czosnku, rozgniecionych

½ łyżeczki soli morskiej

świeżo mielony pieprz

70 ml brandy

1 szklanka wytrawnego białego wina

6 szklanek ekologicznego bulionu warzywnego

⅓ szklanki koncentratu pomidorowego

1 garść nie siekanej świeżej natki pietruszki o płaskich liściach

1 gałązka tymianku

2 liście laurowe

½ łyżeczki ziaren pieprzu

pancerze 3 ugotowanych homarów w kawałkach

woda



zasmażka:

½ szklanki masła

½ szklanki mąki pszennej



1 szklanka śmietany kremówki

½ łyżeczki szafranu

1 pęczek szczypiorku, do przybrania

gotowane mięso 3 homarów

2 łyżki masła



Przygotowanie:

Stawiamy duży garnek na średnim ogniu i dodajemy masło, oliwę, cebule, marchewki, seler oraz czosnek. Doprawiamy solą morską oraz mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut. Deglasujemy garnek brandy i odparowujemy alkohol. Wlewamy białe wino i redukujemy 1-2 minuty. Dodajemy bulion warzywny, pastę pomidorową, natkę pietruszki, tymianek, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz pancerze homara (mięso zachowujemy na później). Dopełniamy taką ilością wody, żeby przykryła pancerze. Zmniejszamy płomień i gotujemy bulion pod częściowym przykryciem przez godzinę.

Robimy zasmażkę: rozgrzewamy rondelek na średnim ogniu. Dodajemy masło oraz mąkę i mieszamy stale 6-7 minut, aż zasmażka będzie miała bursztynowy kolor i orzechowy zapach. Zdejmujemy rondelek z ognia. Przecedzamy wywar przez sito wyłożone tetrą do średniego garnka. Dodajemy zasmażkę, śmietanę oraz szafran i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu 15-20 minut, aż zgęstnieje. Rozgrzewamy duży rondel na średnim ogniu i roztapiamy masło. Dodajemy mięso homara i dusimy 1-2 minuty, aż będzie podgrzane. Przekładamy mięso homara do misek, podlewamy kremem i przybieramy szczypiorkiem. Buon appetito!



© Nadia Giosia

powrót

Podobne przepisy

Kalmar z papryką i słodkim chilli
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.