Marieta  Marecka

Krem z dyni na mleczku kokosowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

Krem z dyni na mleczku kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ małej dyni

1 puszka mleczka kokosowego

ok. 250 ml wywaru warzywnego

1 marchew

sól

pieprz

1 ząbek czosnku

2 ziemniaki

2 łyżki oliwy do skropienia warzyw

Pesto:

½ pęczka kolendry

1 łyżka startego imbiru

1 mała chili

oliwa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Składniki na pesto przekładamy do malaksera i miksujemy na pastę.
Dynię kroimy w mniejsze kawałki i jeśli jest to inna dynia niż hokkaido, obieramy ze skórki. Układamy w formie do pieczenia, marchew obieramy i dorzucamy do warzyw, czosnek pozostawiamy w skórce, skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.
Następnie przekładamy podpieczone warzywa do garnka, czosnek wyciskamy z łupinki, zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy obrane oraz pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki.
Gotujemy razem, aż warzywa zmiękną. Miksujemy blenderem na krem, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy na niedużym ogniu, mieszając. Podajemy z pesto zrobionym wcześniej.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.