Marieta  Marecka

Krem z dyni na mleczku kokosowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

Krem z dyni na mleczku kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ małej dyni

1 puszka mleczka kokosowego

ok. 250 ml wywaru warzywnego

1 marchew

sól

pieprz

1 ząbek czosnku

2 ziemniaki

2 łyżki oliwy do skropienia warzyw

Pesto:

½ pęczka kolendry

1 łyżka startego imbiru

1 mała chili

oliwa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Składniki na pesto przekładamy do malaksera i miksujemy na pastę.
Dynię kroimy w mniejsze kawałki i jeśli jest to inna dynia niż hokkaido, obieramy ze skórki. Układamy w formie do pieczenia, marchew obieramy i dorzucamy do warzyw, czosnek pozostawiamy w skórce, skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.
Następnie przekładamy podpieczone warzywa do garnka, czosnek wyciskamy z łupinki, zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy obrane oraz pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki.
Gotujemy razem, aż warzywa zmiękną. Miksujemy blenderem na krem, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy na niedużym ogniu, mieszając. Podajemy z pesto zrobionym wcześniej.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z granatem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Harira - marokańska zupa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Chłodnik migdałowy
Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Postny barszcz
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.