Krem z buraków - Monika Błotnicka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Krem z buraków - Monika Błotnicka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 czerwona cebula pokrojona w krążki

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

1 łyżka mielonej kolendry

½ główki małej czerwonej kapusty pokrojonej w plasterki

400 g pokrojonych pomidorów z puszki

600 g buraków ćwikłowych obranych i pokrojonych w kostkę

1,5 litra wywaru drobiowego

ocet balsamiczny 2 - 3 łyżki

1 łyżka miodu lub słodu buraczanego

Do podania na zimno

2 plastry świeżego ananasa i świeża kolendra

Do przybrania:

krem z chrzanem

kolendra świeża i mielona

Krem chrzanowy:

1 - 3 łyżki chrzanu utartego świeżego (mniej) lub ze słoika (więcej)

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka białego octu winnego

100 ml śmietany kremówki ubitej

Przygotowanie:

Ubijam śmietanę i dodaję do niej wszystkie składniki, wkradamy do lodówki. W rondlu podgrzewam oliwę, dodaję cebulę i szczyptę soli morskiej, smażę przez około 10 min. Dokładam czosnek, kolendrę, kapustę, buraki i wlewam wywar. Dodaję pomidory i miód lub słód buraczany, ocet balsamiczny. Gotuję na wolnym ogniu przez około 25 minut. Czekamy aż zupa ostygnie, a następnie przecieramy ją partiami np. blenderem. Podaję z łyżką sosu chrzanowego, kolendrą świeżą i świeżo mielonym pieprzem – na ciepło.
Na zimno mogę podać z plastrami ananasa pokrojonymi w drobną kostkę ze świeżą kolendrą.
Zupę na gorąco można podawać z ziołowymi mufinakmi lub rożkami z pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa zapiekana
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa marchewkowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

izomorfia3

postów: 4

27.09.2013 09:18

CYTUJ

W szaleństwie eksperymentów kulinarnych wybór padł na krem z sezonowych warzyw.Gdyby nie chrzanowy dodatek zupa bylaby praktycznie bez smaku;zrobiłam do tego muffinki ziołowe -ale nie porwało jakoś spacjalnie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.