Krem z borowików z płatkami czosnku

Krem z borowików z płatkami czosnku
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. 2 (odc 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z grzybów
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 300 g borowików
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżka przyprawy do dań z grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej
  • garść natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj wywar z borowików. Suszone grzyby gotuj z liściem laurowym ok. 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku podgrzej olej i rozpuść w nim masło, dodaj cebulę. Do podsmażonej cebuli dołącz gałązkę tymianku. Do garnka wrzuć borowiki, przyprawę i całość wymieszaj. Bulion grzybowy przelej do reszty składników. Obierz i pokrój czosnek na milimetrowe plastry. Na patelni mocno rozgrzej olej i wrzuć płatki czosnku. Usmażony na złoto czosnek przełóż na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu. Z zupy usuń gałązkę tymianku i liść laurowy. Całość zmiksuj na gładki krem. Na patelnię wrzuć masło i mąkę. Kiedy zarumieni się na złoty kolor dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zasmażkę dodaj do zupy. Podawaj z chipsami z czosnku i posiekaną natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA