Krem z bobu ze smażonymi szprotkami

Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g szprotek

  • 200 g bobu
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 200 g mąki
  • 1 l wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej
  • 1 l oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża mięta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej dno garnka, wlej olej i dodaj masło. Obierz, pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Wrzuć do garnka, kiedy rozpuści się masło. Do zeszklonej cebuli dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zamieszaj, połącz z ugotowanym i obranym wcześniej bobem. Warzywa zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Do drugiego garnka wlej olej. Do pudełka wsyp mąkę z przyprawą i wrzuć świeże szprotki. Potrząśnij zamkniętym pudełkiem. Szprotki wyjmij i wrzuć na mocno rozgrzany olej. Smaż na złoto ok. 3 minuty. Ryby odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ziemniaki w zupie będą ugotowane, wrzuć posiekaną świeżą miętę. Całość zamieszaj i zmiksuj na krem. Podawaj ze smażonymi szprotkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA